De noodzaak voor curtailment verminderen met peer-to-peer handel

2 min lezen Gepubliceerd op juni 20, 2025
Energienetwerk

Nederland bevindt zich in een tijdperk waarin zonne- en windenergie een steeds groter deel van onze energievoorziening uitmaken. Op 10 maart jongstleden bracht het CBS naar buiten dat de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in 2024 10% hoger lag dan het jaar ervoor. Dit is een positieve ontwikkeling richting onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar het integreren van deze duurzame opwekbronnen zorgt ook voor de nodige uitdagingen. Steeds vaker ontstaan negatieve elektriciteitsprijzen, waardoor duurzame energieproducenten zich vaker genoodzaakt voelen hun productie af te schakelen. Het bewust terugschroeven of afschakelen van duurzame opwek wordt ook wel ´curtailment´ genoemd. Dan rijst de vraag, kan dit niet anders?
Dit artikel verkent wat curtailment is, welke redenen er voor zijn en hoe partijen effectiever om kunnen gaan met piekmomenten in energieproductie door gebruik te maken van peer-to-peer handel.

Wat is curtailment?

Curtailment, vaak vertaald als 'inkorten', 'inperken’ of 'begrenzen', is een methode die wordt toegepast om de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie, te beheersen. Tijdelijk de productie verminderen voorkomt de verkoop van opgewekte energie tegen negatieve elektriciteitsprijzen. Hierdoor wordt dus niet alle potentiële duurzame productie benut.

Curtailment - inkorten, inperken, begrenzen - is een methode die wordt toegepast om de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen te beheersen. 

Ondermijning van rendement op investering

Curtailment is een belangrijk instrument om productie tegen negatieve prijzen te verminderen en netstabiliteit te bevorderen. Dit voorkomt systeem onbalans op landelijk niveau, maar deze toepassing heeft ook een keerzijde. Het belangrijkste nadeel voor zonne- en windprojecten is het productieverlies, wat direct invloed kan hebben op de financiële opbrengsten. Daarmee ondermijnt curtailment het rendement op investeringen in hernieuwbare opwek.

Productieverlies verminderen door peer-to-peer handel

Peer-to-peer handel is een mogelijke oplossing om productieverlies te minimaliseren. Door afspraken te maken, kunnen producenten duurzaam opgewekte energie direct verhandelen aan lokale afnemers via  het Trader-platform van ENTRNCE. Deze lokale handel stimuleert het gebruik van duurzame energie op momenten dat je toch kan produceren waar je anders had afgeschaald. Je stemt vraag en aanbod lokaal op elkaar af. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun productieprocessen of energieverbruik optimaliseren op basis van beschikbare duurzame opwek. Dit vermindert niet alleen curtailment, maar biedt ook financiële voordelen voor beide partijen. 

Toegang tot de energiemarkt

Peer-to-peer handel stelt producenten en afnemers in staat om hernieuwbare energie direct met elkaar te verhandelen, zonder tussenkomst van traditionele energieleveranciers. Het Trader-platform van ENTRNCE faciliteert deze handel en geeft partijen op een laagdrempelige manier toegang tot de markt om er ook voor te zorgen dat er altijd energie beschikbaar is. Met het Trader-platform krijgen partijen meer regie over opwek en verbruik.  

Samenvattend

Door de alternatieve route van peer-to-peer handel op te gaan hoeven duurzame producenten, bijvoorbeeld grootverbruikers met substantiële duurzame opwek, hun productie niet af te schakelen vanwege negatieve prijzen op de groothandelsmarkt. Zo kunnen zij hun opgewekte energie efficiënter inzetten. En zo houd je als bedrijf meer grip op de rendabiliteit van je opweksystemen en vermijd je de nadelen van negatieve prijzen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van ENTRNCE als alternatief voor curtailment? Plan dan een strategiegesprek in.

Picture of Jaron Reddy - Manager I & C

Gepubliceerd door juni 20, 2025

Jaron Reddy - Manager I & C